3D-paashaas Alzheimer Nederland

The Scan – Robokat

In de wekelijkse rubriek ‘The Scan’ komen onze Ground3d Globe partners aan het woord.  Interviews door: Maud Titarsolej.

Ground3d Globe’s partner
Robokat, ook wel Katelijne Kenter, is 3D-tekenaar. Ze helpt opdrachtgevers door hun idee te modelleren als printbaar 3D-bestand. Ze heeft veel verschillende opdrachtgevers dus ook veel verschillende projecten. Voor elk project is weer een ander soort materiaal, techniek of formaat het meest geschikt en hierbij geeft ze graag advies. In principe dus een freelance vormgever die ideeën uitwerkt van 2D-schets naar 3D-print. Ground3d interviewde de creatieve Katelijne Kenter.

Hoe is Robokat terecht gekomen in de 3D-printindustrie?
Het komt eigenlijk voort uit de behoefte mijn tekentalent te gebruiken. Ik studeerde ooit voor illustrator aan de kunstacademie. Na het afronden van deze richting deed ik er nog een opleiding ‘reclame’ achteraan en vervolgens was ik jarenlang werkzaam op de creatieve afdelingen van verschillende grote reclamebureaus. Het werk bestond voornamelijk uit conceptdenken en schrijven. Na 12 jaar reclame wilde ik iets anders, ik wist alleen niet wat. Ik had het altijd jammer gevonden dat ik, behalve als hobby, niets meer deed met het tekenen. Niet lang nadat ik mijn ontslag aankondigde, kwam de fascinatie voor het 3D-printen weer in mij op. Sinds het lezen van een krantenartikel een paar jaar eerder had het in mijn achterhoofd gespeeld maar nu ik ging ik aan de slag met de 3D-software waar ik tot dan toe nooit tijd voor had. Ik merkte ik dat ik hier echt mijn vormgevoel en mijn tekentalent in kwijt kon. Na een half jaar flink doorstuderen, had ik het modelleren onder de knie en schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel.

Hoe komt Robokat aan opdrachten?
Opdrachtgevers vinden mij via via of online en komen uit verschillende hoeken: kunstenaars, ambachtslieden, bedrijven, productontwikkelaars…ook in samenwerking met Ground3d doe ik veel leuke projecten en natuurlijk komen mijn reclame-contacten goed van pas. Door mijn reclame-ervaring begrijp ik goed hoe handig 3D-printen kan zijn bij het materialiseren van een creatief idee en dat helpt bij het meedenken.

Wat is de leukste opdracht die Robokat ooit heeft gehad?
Dat vind ik echt moeilijk kiezen. Een opdracht waar ik bijvoorbeeld veel plezier in had, was het helpen produceren van een chocolade paashaas voor een mini-campagne van Alzheimer Nederland. Het printen was een onmisbaar onderdeel van het proces en bij het modellen van de haas kon ik echt mijn eigen stijl toepassen. Om dezelfde reden vond ik de opdracht om het kunstproject ‘Streetopoly’ van speelstukken te voorzien ook heel leuk. Het ontwerpen van ‘characters’ is iets dat mij ligt en ik hoop op meer van dit soort opdrachten in de toekomst.

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen wat betreft Robokat?
Verre toekomstmuziek maar wie weet ontwikkel ik nog eens een ontwerp-applicatie. Als tekenaar en designer kan ik een voorwerp printen, maar ik zou het ook leuk vinden als mensen dat samen met mij kunnen doen. Dus met behulp van een app waarin je mijn ontwerp eindeloos kan customizen zonder te hoeven 3D-tekenen. Mensen geloven vaak niet dat ze zelf creatief kunnen zijn, maar dankzij dit soort nieuwe technieken zijn er juist zoveel mogelijkheden.

Over 5 jaar bestaat Robokat nog, omdat…
… ik het modelleren nog altijd even leuk vind om te doen en geen reden zie om ermee te stoppen. Het blijft bijzonder om je virtuele ontwerp zo via de printer in handen te hebben.

Over 5 jaar bestaat Robokat niet meer, omdat…
… ik naast het werk in opdracht ook eigen producten ontwikkel en op de markt breng. Robokat zou in dat geval een iets ander soort merk worden.

Waar is Robokat het meest trots op?
Ik ben er het meest trotst op dat ik de stap heb gemaakt iets te ondernemen met mijn fascinatie voor 3D. Je hebt te maken met onzekerheid; ups en downs. Maar ik kan hier echt veel van mezelf in kwijt en het is heel wat waard om iets te doen waar je plezier in hebt.

Loopt Robokat ergens tegenaan?
3D-printen is op dit moment nog best prijzig, met name als je kiest voor een groter formaat. Mensen die een aanvraag doen, schrikken vaak van de kosten. De verwachting is dat met het verlopen van sommige patenten, het printen over een paar jaar minder duur zal zijn dus ik zie de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Bekijk het profiel van Robokat op Ground3d Globe.
Katelijke Kenter is tevens Blogpartner van Ground3d, lees hier haar artikelen. 

 

Kathelijn Kenter Streetopoly 3D-paashaas Alzheimer Nederland2 3D-paashaas Alzheimer Nederland1 3D-paashaas Alzheimer Nederland