download (2)

The Scan – Ultimaker

In de wekelijkse rubriek ‘The Scan’ komen onze Ground3d Globe partners aan het woord. Interview uitgevoerd door: Maud Zegger

Ground3d Globe’s partner
Ultimaker BV is een Nederlands 3D-printbedrijf dat in 2011 werd opgericht door Martijn Elserman, Erik de Bruijn en Siert Wijnia. Vanaf het begin is het Ultimaker’s visie om 3D-printen voor iedereen toegankelijk en gebruiksvriendelijk te maken. Dit is de reden waarom alle printers stil, snel, nauwkeurig, betrouwbaar en gemakkelijk in gebruik zijn. Deze verbintenis heeft ervoor gezorgd dat ze worden omarmd door zowel professionals als beginners. Ultimaker is dan ook een van de meest succesvolle en betrouwbare open source 3D printing bedrijven in de wereld geworden. Onlangs heeft Ultimaker  de volgende prijzen gewonnen; Best in Shootout 2015 Make Magazine, Editors Choice van Digital Trends en Best Consumer product op de 3D Printshow Global Awards 2014. Ground3d sprak met Iris Smeekes.

Hoe is het begonnen voor Ultimaker?
“Toen in 2009 de patenten op 3D-printen waren verlopen, werd de eerste desktop FDM 3D-printer geïntroduceerd, de Reprap. Gezien de frustratie van het niet werken van deze printer, besloten de 3 founders van Ultimaker een eigen printer te ontwerpen, waaruit de eerste Ultimaker is ontstaan.”

Waar heeft Ultimaker haar populariteit vooral aan te danken?
“Sinds Ultimaker is ontstaan, hebben we een sterkte passie voor Open Source;  het delen van onze ideeën, filosofieën en de blauwdrukken voor onze 3D-printers. We hebben zelf meegemaakt hoe dit de innovatie van onze 3D-printers heeft versneld. Veel ontwikkelingen die tot de Ultimaker 2 family hebben geleid zijn community gedreven. Deze producten bevatten niet alleen elementen wat wij belangrijk vinden, maar zijn ook zo gemaakt dat onze gebruikers het gemakkelijk kunnen en willen gebruiken.”

Wat is het leukste dat Ultimaker ooit heeft gedaan?
“Er zijn heel veel verschillende leuke dingen die Ultimaker dagelijks meemaakt, het is daarom erg moeilijk om er één specifiek te benoemen”.

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen rondom Ultimaker?
“Begin dit jaar heeft Ultimaker 2 nieuwe producten aan haar product assortiment toegevoegd, de Ultimaker 2 Go en de Ultimaker 2 Extended. Na de ontvangst van erkenning en awards van de leiders in de industrie, werden we geïnspireerd om nieuwe versies van de Ultimaker 2 te ontwikkelen. Dit ondersteunt onze visie om naar de ultieme 3D-print ervaring te streven. De ontwikkelingen staan nooit stil, we werken continu aan nieuwe innovaties.”

Waarom zou Ultimaker over vijf jaar nog bestaan?
“We zijn vastbesloten om vernieuwende producten te blijven maken, gezamenlijk met onze community. Op deze manier worden onze producten ontwikkeld voor en door onze gebruikers. We zullen dan ook blijven investeren in innovatie en onze community.”