3DprintedStrandbeest

The Scan – Voronoi

In de wekelijkse rubriek ‘The Scan’ komen onze Ground3d Globe partners aan het woord. Interview door: Maud Zegger.

Vanuit Studio Voronoi worden inspirerende design objecten ontworpen en ontwikkeld op het raakvlak van kunst en technologie. Er wordt niet uitsluitend aan 3D- printtoepassingen gewerkt. Studio Voronoi is ontstaan uit een samenwerking tussen product ontwerpers Bo Jansen en Tim van Bentum. Door de uitgebreide praktijkervaring van meer dan 10 jaar met 3D-printen is Bo Jansen gespecialiseerd in het ontwerpen voor 3D-printen. De studio initieert eigen productontwikkeling en werkt ook in opdracht. En wanneer de kans er is , betrekt Voronoi ook andere ontwerpers in het projectteam. Ground3d sprak met Bo Jansen, een van de oprichters van Voronoi.

Hoe bent je terecht gekomen in de 3D-printindustrie?
“Na mijn studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft heb ik bij diverse ontwerpbureau’s en ontwerpafdelingen gewerkt. Voor het evalueren van conceptontwerpen maakten wij intensief gebruik van rapid prototyping, zoals 3D-printen destijds vaak genoemd werd. Toen ik werkte bij kinderwagenfabrikant Bugaboo merkte ik dat onze 3D-geprinte prototypes qua sterkte niet meer onderdeden voor het beoogde eindproduct. Daarnaast zag ik dat 3D-printen een aantal unieke producteigenschappen oplevert, die niet te bereiken zijn met conventionele productietechnieken. Hierdoor ben ik mij gaan richten op het ontwerpen en ontwikkelen van 3D-geprinte eindproducten, iets wat indertijd nog bijna niet voor mogelijk werd gehouden.”

Hoe komt Voronoi aan opdrachten en hoe weten belanghebbende van jullie bestaan af?
“Wanneer wij opdrachten ontvangen, komen deze vaak vanuit mensen die bekend zijn met ons werk, via onze website of uit ons netwerk. Daarnaast nemen we zelf een actieve rol aan bij het realiseren van interessante projecten, d.w.z. dat we ook eigen productontwikkeling initiëren wanneer we een kans zien. In die gevallen benaderen wij de nodige partijen of beoogde opdrachtgevers.”

Wat is de leukste opdracht die Voronoi ooit heeft gehad?
“Ons succesvolste project was het bekende 3D-geprinte Strandbeest, ontwikkeld in samenwerking met de bekende kinetische kunstenaar Theo Jansen. Dit concept is door mijzelf geïnitieerd en vervolgens gezamenlijk ontwikkeld, dus geen opdracht in letterlijke zin. Vervolgens is het product wereldwijd zeer goed ontvangen, met artikelen bij de belangrijkste blogs, zoals Wired, Designboom, Colossal, Gizmodo, etc. en bij TV uitzendingen van o.a. BBC’s QI en Mythbuster’s Adam Savage. Het 3D-geprinte Strandbeest wordt internationaal  nog altijd gezien als een van de mooiste voorbeelden van de unieke mogelijkheden die 3D-printen oplevert.”  

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen rond Voronoi?
“Mijn nieuwste ontwerp is het 3D printed Solar System, een compleet draaiend mini-planetarium dat in 1 keer 3D-geprint wordt, net als het 3D-geprinte Strandbeest. Met het 3D printed Solar System kan je ons hele zonnestelsel in je eigen hand houden en zien hoe de planeten om de zon draaien. Het toont de verschillende formaten en draaisnelheden van de planeten en maakt de positie van onze aarde hiertussen inzichtelijk. Het is een mooi design object, maar tegelijk ook een ‘conversation starter’ en een educatieve tool.”

Waarom zou Voronoi over vijf jaar niet meer bestaan?
“Het lijkt me onwaarschijnlijk dat mijn bedrijf over vijf jaar niet meer bestaat, maar het zou interessant zijn als haar vorm zich ontwikkelt / evolueert. Wie weet kan het groeien en de werkzaamheden verbreden.”

Waarom zou het bedrijf over vijf jaar nog wel bestaan?
“De reden dat we continuïteit verwachten is dat er een stabiele basis is.”

Lopen jullie nog ergens tegenaan?
“We leven in een tijd van onvoorstelbaar snelle ontwikkelingen, waarin tijdsdruk bij een project eerder regel is dan uitzondering. Een van de uitdagingen in het omgaan hiermee is het stellen van prioriteiten, en te kiezen waar je je op richt in de beperkte tijd die er is.”

Waar ben je het meest trots op?
“Mijn producten hebben wereldwijd veel mensen geïnspireerd, zowel op gebied van design als techniek en de schoonheid van kinetische objecten. Daarnaast hebben de producten ook bijgedragen aan de ontwikkeling en bewustwording van de mogelijkheden met 3D-printen. Hiermee hoop ik mijn kleine steentje bij te dragen aan de vaart der volkeren.”

Waar zou je in willen investeren?
“Wanneer de prijzen verder dalen, zou het wel interessant kunnen zijn om in de toekomst een eigen SLS 3D-printer te hebben, voor prototypes en kleine series.”

Bekijk het profiel van Voronoi op Ground3d Globe.

 

3DprintedStrandbeest SolarSystem1 (1)