W.Afate7

Van afval tot 3D-printer

3D-printen is ook al de andere kant van de wereld aan het veroveren: in Togo is een man genaamd Afate in samenwerking met WoeLab bezig met een geweldig project: W.AFATE. Door oude computeronderdelen te verzamelen en weer in elkaar te monteren, is hij bezig zelf 3D-printers te bouwen. Deze vorm van e-wasting draagt bij aan de recycling van IT-afval en geeft Afrikanen de kans een primaire rol te spelen in de “industriële revolutie” die 3D-printen aan het teweegbrengen is. Machines van de schroot krijgen zo een tweede leven en kunnen een nieuwe economische bijdrage geven aan Afrikaanse huishoudens, scholen en cybercafé’s.

De belangrijkste onderdelen die uit het IT-puin gehaald worden, zijn processoren (CPU), printers en scanners en een Arduino bord. Verder zijn elektrische kabels, een hamer, ijzerzaag, boormachine, soldeerbout en schroevendraaier nodig en dan kan het monteren beginnen. Uit de scanners wordt de rails (y) gemaakt die wordt bevestigd op de drukplaat. Deze wordt gesynchroniseerd met de extruder (x), waardoor deze op en neer kan gaan (z). Vervolgens worden de vier motoren geplaatst, die de drie assen x, y en z controleren, en worden de interruptors bevestigd. Tot slot worden de elementen verbonden aan de Adruino kaart.

Er is nog financiële steun nodig om het project verder te ontwikkelen (wat Afate bij elkaar probeert te krijgen via crowdfunding), maar verwacht wordt dat in juli de documentatie OpenSource gedeeld zal worden. Het uiteindelijke doel is dat door middel van een simpele kit gebouwd kunnen worden uit afval en dat er ook in Togo FabLabs en workshops gerealiseerd worden. En wie weet komen er straks dan uit allerlei schroothopen 3D-printers tevoorschijn…!

 

Bron: Ulule

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *