Siert Wijnia @ Pakhuis de Zwijger Ultimaker Launching Event

Veel belangstelling voor Ultimaker Launching event

Afgelopen vrijdag onthulde Ultimaker de kersverse Ultimaker 2,0 in Amsterdam tijdens het lanceringsevenement in Pakhuis de Zwijger. Siert Wijnia, een van de oprichters van Ultimaker BV, sprak de zaal vol belangstellenden toe over 3D-printen en de mogelijke impact van de komende ontwikkelingen op ons leven. Naast de geruisloze Ultimaker 2,0 die “mooi genoeg is voor de huiskamer” en voorzien is van een heated bed, sprak Siert trots over de drie andere nieuwe diensten van Ultimaker, namelijk Youmagine, Ultilab en Cura. Mooie aanvullingen voor deze open source community driven desktop 3D-printer bedrijf:

YouMagine
YouMagine is een nieuw online platform voor iedereen die participeert in de ‘maak-industrie’.  Het platform dient als een prikbord waar men projecten en collaboraties kan starten. De kernwoorden die centraal staan bij  YouMagine zijn: delen, samenwerken en creativiteit. Nieuwe samenwerkingen en innovaties komen tot stand middels dit nieuwe platform in de 3D printwereld.

Ultilab
Ultilab is een open Research en Development afdeling. In het Ultilab kan samengewerkt worden met Ultimaker. Gebruikers hebben overigens de mogelijkheid onderdelen en upgrades aan te schaffen die nog experimenteel zijn, of zelfs nog in de conceptfase zitten.  Wat in Ultilab wordt bedacht en ontwikkeld, heeft de potentie om later op de Ultimaker webshop verkocht te worden.

Cura
Cura  is een software en slaat een brug tussen Ultimaker en de community en kan steeds worden ge-upgrated. Deze upgrades worden in het Ultilab ontwikkeld en zijn toegankelijk voor de community. Op deze manier kunnen zij hun Ultimaker altijd up-to-date houden.

Tijdens het lanceringsevenement kwamen ook andere sprekers aan het woord. Brian Garret, mede-oprichter van 3D Hubs presenteerde het onlangs verschenen trend report, waaruit overigens ook bleek dat de Nederlandse Ultimaker de populairste 3D-printer is onder 3D Hubs community leden. Meer informatie over het rapport is hier te vinden. Willem Vermeend, voormalig Nederlands Tweede Kamerlid, staatssecretaris en minister, sprak enthousiast over Nederland als voorloper op het gebied van 3D-printen en legde de nadruk op het belang van het verwerven en behouden van deze pionierspositie. Ook presenteerde hij zijn nieuwe boek over 3D-printen. Maarten de Coninck, oprichter van Pobject en daarbij Ultimaker én 3D Hubs gebruiker, stipte aan dat het belangrijk is om een lage drempel te creëren als het gaat om het gebruik van 3D-printen om samen te ontdekken wat de nieuwe kansen zijn. Pobject doet dat bijvoorbeeld door het aanbieden van toegankelijke workshops. Jelle Andriesse is ook een Ultimaker-gebruiker. Hij maakte de “Snaal”, een prachtig 3D-geprint blaasinstrument, geïnspireerd op de vorm van een slakkenhuis. “Ik was niet op zoek naar een leuke toepassing voor 3D-printen,” legde Jelle uit. Een complexe vorm als de Snaal is simpelweg te bewerkelijk met andere manieren van maken. Natuurlijk gaf Jelle als afsluiter een demonstratie van dit indrukwekkende muziekinstrument.

Deze avond is gecureerd door Ground3d, in samenwerking met Ultimaker BV en Pakhuis de Zwijger.