Food 3D-print

Vijf opzienbarende ontwikkelingen op het gebied van 3D printen

3D printen is een fascinerende technologie die de mensheid op vele gebieden ver vooruit kan helpen. Ondanks dat de techniek nog vrij jong is zijn er al heel wat spraakmakende dingen gemaakt met een 3D printer. In deze blog behandelen we vijf objecten die wereldwijd voor opschudding hebben gezorgd.

5. Pistool
Nog niet zo lang geleden stond het internet er vol mee, een 3D geprint pistool. Het pistool kwam niet in zijn geheel uit de printer, maar in allemaal kleine onderdelen. Wist je de gebruiksaanwijzing te bemachtigen en al deze losse onderdelen op de juiste manier in elkaar te zetten, dan had je een echt werkend pistool in je handen. Het pistool is ook al afgevuurd en werkt net zo goed als een pistool uit de fabriek. Bekijk de video hieronder:

4. Hart
Baby Kaiba had al van de geboorte problemen met de ademhaling, zelfs zo erg dat het hart er af en toe mee stopte. Uit een CT scan bleek dat het kraakbeen rond de luchtpijp van de baby te zwak was en de luchtpijp hierdoor regelmatig dicht knakte. Met behulp van wetenschappers kon er een replica van de vertakking gemaakt worden en deze werd in het lichaam van de baby geplaatst. De baby heeft sinds de operatie geen last meer van problemen gehad. Bekijk hieronder de reportage:

3. Protheses
Wereldwijd worden al protheses gemaakt met de 3D printer. Van vingers en tenen tot complete armen, benen en heupen. Voordeel van een 3D geprinte prothese is dat deze tot in het kleinste detail exact op maat gemaakt kan worden voor de persoon in kwestie. Daarnaast kan een prothese door onder andere 3D-printen ook dienen als een uiting van de persoonlijkheid; Bespoke Innovations is hier een goed voorbeeld van. Zij maken het mogelijk om door middel van een bijzonder ontworpen prothese je persoonlijkheid en individualiteit te tonen.

bespoke prosthetics

4. Voedsel
Het bedrijf Natural Machines is al aardig ver met het ontwikkelen van een printer die voedsel kan printen. Er zijn al succesvolle prints gemaakt van een pizza, maar volgens de makers kan er straks van alles mee gemaakt worden. Van pizza en spaghetti tot complete chocoladesculpturen. Het bedrijf heeft nog een paar maanden nodig voor de eerste printers op de consumentenmarkt uitgebracht worden.
Foodini

5. Schedel
Een ontwikkeling die wereldwijd veel reacties heeft los gemaakt is de operatie van een 22 jarige Nederlandse vrouw. De vrouw leed aan de zeldzame aandoening die er voor zorgde dat de schedel steeds dikker word, hierdoor komen de hersenen in de knel en zou ze uiteindelijk overlijden. Haar arts in het UMC Utrecht heeft met behulp van een 3D printer een op maat gemaakte schedel weten te creëren en die succesvol geplaatst in het hoofd van de vrouw. De vrouw is nu helemaal klachten vrij en weer gewoon aan het werk.
3D-geprinte schedel