myanmar1

Vooruitgang dankzij 3D-printing

Stel je eens voor: je bent een arme boer uit uit Myanmar en juist door dat gebrek aan geld is er geen vooruitzicht op een beter leven. Niet voor jou, niet voor je kinderen en waarschijnlijk ook niet voor je kleinkinderen. Wat moet je dan? Myanmar is tenslotte een van de armste landen ter wereld, waar de sociale zekerheid een stuk minder is dan in ons kikkerlandje. Gelukkig heeft 3D-priting daar een innovatieve oplossing voor gevonden.

De economie in Myanmar is voor een groot deel afhankelijk van de landbouw. De boeren daar hebben echter amper genoeg geld om hun hoofd boven water te kunnen houden, laat staan voor geavanceerde landbouwtechnieken. Proximity Designs richt zich op het inventariseren van waar de boeren behoefte aan hebben. Dit ontwerpen en produceren zij vervolgens. Klinkt eenvoudig maar dit moet tegen extreem lage kosten, de producten moeten zichzelf snel terugverdienen, ze moeten een lange levensduur hebben en gemakkelijk te gebruiken zijn. Toch niet zo eenvoudig als het klinkt dus.

Dankzij 3D-printing kan Proximity Design onder andere dieselpompen en vochtsensoren voor een extreem lage prijs produceren. De dieselpompen in Myanmar stammen uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Bijna honderd jaar oude technologieën dus. Deze verouderde technieken kosten de boeren tijd en geld. Dankzij de 3D-printer kunnen de ontwikkelaars van Proximity Design nu een dieselpomp ontwikkelen die een leven lang mee gaat en werkt op zonne-energie. Dat bespaart de boeren een hoop tijd en geld.

Belangrijker is misschien nog wel de vochtsensor die de boeren nu tot hun beschikking hebben. Deze geeft aan wanneer de boeren hun gewassen moeten wateren. Hierdoor mislukken er geen oogsten meer door droogte. Ze weten nu namelijk precies wanneer hun gewassen water nodig hebben. Door deze revolutionaire verbeteringen komen de boeren ineens in de groene cijfers terecht, raken zij uit de schulden en kunnen ze zelfs hun boerderijen uitbreiden.

Hierdoor wordt de vicieuze cirkel waarin de boerenfamilies zich al decennialang bevinden mogelijk doorbroken en kunnen hun kinderen en kleinkinderen naar school of zelfs studeren.  Het lijkt me dus vanzelfsprekend dat we kunnen concluderen dat Proximity Design ontzettend Ground3d is!