smart3Dprint

Zelf je eigen woonaccessoires printen? Het kan!

Hoe leuk is het: je ontwerpt met een paar muisklikken een voorwerp, klikt op ‘print’ en een uur later staat jouw eigen design in real life in je huiskamer. Of misschien wel knapper; je scant simpelweg een voorwerp in met je telefoon en stuurt het ontwerp naar je pc en een uur later pronkt het beeldje op je schouw. De mogelijkheden zijn eindeloos, in de maximale zin van het woord. Geen woonaccessoire is nog langer onbetaalbaar. Geen creatief idee kan niet worden uitgevoerd.

Toekomstmuziek? Nee, zeker niet. De broers Kajo en Tibo Pas staan met hun webshop Smart3Dprint, blog en pop-up store in Eindhoven aan de wieg van de 3D-printtechniek. Kajo: “We gokken dat hetzelfde gebeurt met de alom bekende 2D-printers. Die waren ook ooit onbetaalbaar en werden lang niet altijd succesvol geacht. De geschiedenis heeft inmiddels anders bewezen.”

Tibo vult zijn broer enthousiast aan: “Stel je voor dat alles geprint kan worden! Dan hoef je vrijwel nooit meer een product aan te schaffen. Dus ook geen kinderarbeid meer in China of vervuilende fabrieken in Taiwan. Het klinkt wellicht iets te optimistisch, maar ik denk oprecht dat deze techniek de wereld zal veranderen.’’

De broers verkopen naast de printers en materialen ook woonaccessoires en sieraden. “We werken met een aantal ontwerpers samen waardoor we voor een leuke prijs ontwerpen kunnen uitprinten. Maar we krijgen ook met regelmaat de meest bijzondere ontwerpen opgestuurd. Het resultaat blijft vaak verbazen. En het gedachtegoed achter het voorwerp spreekt veel mensen aan. Hoe leuk is het immers om te kunnen zeggen dat je een geprint vaasje in huis hebt staan? Veel unieker gaat het niet worden.”

Helemaal nieuw is 3D-printen natuurlijk niet. Zo wordt de techniek in de medische wereld al een tijd gebruikt en printen onderzoekers en ontwerpers er lustig op los. In Amsterdam wordt zelfs al gewerkt aan een compleet 3D-geprint grachtenpand. Ook geprinte design meubels zijn inmiddels een feit, zoals de Endless Chair van Dirk van der Kooij.  Het is daarentegen aan de broers om de printers bij de consument aan de man te krijgen. Kajo: “Veel mensen weten het niet, maar de printers die wij verkopen, kunnen met gemak een plek innemen op een bureau en zijn goed betaalbaar. En vergeet niet: er is veel mogelijk voor weinig. Een lampenkap voor in de slaapkamer? Of een geprinte fruitschaal dat op echt hout lijkt? En een maand daarop alles weer in een ander kleurtje of in een net andere vorm? Print it is !

Meer info over de mogelijkheden, prijzen en technieken van 3D-printen? Check: smart3dprint.nl