3D geprinte spalk

3D geprinte spalk houdt baby in leven

Een 3D-geprinte spalk heeft het leven gered van een pasgeboren baby. Doktoren van de University of Michigan wisten met behulp van een CT-scan en een 3D printer de baby Kaiba Gionfroddo te redden van zijn zeldzame aandoening: Tracheomalacie. Dit verslapt de luchtwegen waardoor de luchtpijp bij uitademen dichtklapt en de ademhaling van de baby stil valt. De 3D-geprinte spalk is gemaakt van biologisch afbreekbaar polyester die in een aantal jaren volledig afgebroken zal zijn.

De wanhoop was nabij voor de ouders van het kleine jongentje toen de doktoren in het ziekenhuis zeiden dat hun pasgeboren baby het ziekenhuis niet levend zou verlaten. De pasgeboren jongen begon na 6 weken in een restaurant te stoppen met ademen en werd blauw. De ouders zijn meteen naar het ziekenhuis gegaan. Na terugkomst stopte de baby twee dagen later weer met ademen. “ Vele doktoren zeiden dat hij een goede kans had om het ziekenhuis niet levend te verlaten” zegt April Gionfriddo, de moeder van de baby Kaiba.” Op dat punt waren we wanhopig en wilden we alles aanpakken wat enigszins zou werken”.

Tot Dr. Green en zijn partner professor Scott Hollister van de University of Michigan in beeld kwamen. Zij kwamen meteen in actie en bedachten doormiddel van het bestuderen van de CT-scan een spalk. Deze zou geïmplementeerd moeten worden om normale ontwikkeling van de luchtwegen te bevorderen. 3D printen paste hierin perfect om een op maat gemaakte spalk van biologisch afbreekbaar polyester te printen die in ongeveer drie jaar tijd volledig afgebroken zal zijn. “ Het was geweldig. Zodra de spalk geïmplementeerd was, begonnen de longen op en neer te gaan voor de eerste keer en wisten we dat het allemaal goed zou komen” zegt Dr. Green. Na drie weken kon de baby Kaiba van de beademing af en zelfstandig ademen.

Na eerder al een 3D geprinte schedel voor een slachtoffer van kanker en een 3D geprinte oor te hebben ontwikkeld zijn de wonderen van 3D printen de medische wereld nog niet uit. To be continued….

Bron: University of Michigan Health

Featured Photo: University of Michigan Health

Video: Baby’s leven gered door 3D printen

Ook interessant

Biefstuk uit de 3D printer?
Pjotr: de eerste 3D geprinte vulpen!
Opening design & technology festival in Polen
Leave A Comment