RapidPro 1

3D-printen in de hoogste versnelling

Iedereen met een desktop 3D-printer zal het beamen: soms zou je willen dat je printjes net wat sneller uit de printer kwamen rollen. Een langere printtijd heeft in sommige gevallen te maken met de benodigde supportstructuur, omdat printers van dit type, waarbij kunststof wordt gesmolten en laag voor laag op elkaar wordt gestapeld, bepaalde vormen niet kunnen produceren zonder “bruggetjes” te bouwen als ondersteuning. Zie hier de oplossing om nog meer te halen uit je eigen 3D-printer.

De Nederlandse bedrijven The Export Office en Ctrl Design hebben de krachten gebundeld om een innovatieve 3D-printmethodiek te introduceren, waarbij de snelheid van standaard 3D-printers aanzienlijk wordt versneld door het gebruik van een alternatieve printroute. Meer dan anderhalf jaar van onderzoek en testen is voorafgegaan aan de optimalisering van deze design-, print- en procesmethodiek, dit in nauwe samenwerking met gerenommeerde industriële partners en hogescholen. Middels een Kickstarter campagne willen de bedrijven de opschaling van ondersteunend plaatmateriaal financieren, benodigd om deze 3D-printmethodiek goed en juist te kunnen uitvoeren. Het plaatmateriaal creëert voor een standaard 3D FDM printer (de zogenaamde “thuis-printers”) de mogelijkheid om tot wel 80 % sneller te printen, mooiere en gladdere prints te maken en meer geavanceerde designs te realiseren.

Tijdens de afgelopen RapidPro beurs in Veldhoven hebben de betrokken bedrijven deze nieuwe 3D-printmethode gedemonstreerd.

Op onderstaande video is te zien hoe de 3D-printer wordt stopgezet om vervolgens een extra laagje toe te voegen aan het object en weer verder te gaan met het printen.

“Door het succesvol elimineren van het printen van overbodig volume en “supports” met behulp van zogenaamd Triple D3® plaatmateriaal, kan de totale printtijd bijna altijd aanzienlijk worden teruggedrongen”, aldus Gerben Eykenaar, eigenaar van The Export Office. “De truc zit hem erin dat het ontwikkelde plaatmateriaal voor een perfecte hechting zorgt bij gebruik van standaard beschikbare PLA of PS filamenten, waarbij nog opgemerkt dient te worden dat de hechting van PLA op dit materiaal berust op een semipermanente hechting (de zogenaamde “Stick-N-Slide®” eigenschap) , die naar wens weer mechanisch verbroken kan worden. Verder is er plug-and-play bèta software (FHS-App) ontwikkeld om het design- en printproces te optimaliseren en te vereenvoudigen.”

“We hebben voor de Kickstarter campagne een spelletje genaamd “MyGrow Golf” ontwikkeld, waarin alle aspecten van deze methodiek terugkomen”, aldus Maarten Kurver, eigenaar van Ctrl Design. “Het zogeheten “Flexible Hybrid SlicingTM”principe behelst eigenlijk niet meer dan het invoegen of verbinden van gelaagd plaatmateriaal in de te printen filament lagen. Door dit te doen wordt niet alleen de printtijd enorm gereduceerd, maar er ontstaan ook nieuwe designmogelijkheden. Het is dus veel meer dan gewoon een stuk materiaal invoegen in het 3D-geprinte deel, getuige de mogelijkheid om nu eenvoudig en reproduceerbaar, een volledig operationeel, schuifdeksel te creëren, dankzij de unieke kleef-en-los eigenschap van het plaatmateriaal. Niet ten laatste willen we het spel ook als een voorbeeld gebruiken waar het Internet der Dingen voor kan staan. We denken erover om de 3D-gemeenschap te vragen om aanvullingen op het spel te maken, waardoor het een open source design gaat worden en dit niet alleen voor het plezier, maar ook om het spel zo verder te ontwikkelen middels co-creatie en co-design”.