3D-printen: Vanuit de machine denken of een haalbaar businessmodel?
Begin maart van dit jaar stonden wij op de RapidPro. Wij komen er ieder jaar en je ziet de beurs ieder jaar groter worden. Een leuke mix van jonge en gearriveerde bedrijven en alles wat ertussen zit. Een aantal bedrijven timmert serieus hard aan de weg in de 3D-printwereld. Ook is dit jaar ‘virtual reality’ toegevoegd. Een mooie toevoeging wat extra bezoekers trekt.
Wij waren onderdeel van de stand van een leverancier, waarbij wij een klein deel van de stand mochten gebruiken om meer traffic te generen en uiteraard onszelf te promoten. Ons primaire doel was niet het verkopen van onze producten zoals 3D-telefoonhoesjes of 3D-sleutelhangers, de gemiddelde bezoeker van de RapidPro kent dit wel.
Ons primaire doel was de 3D-printwereld vertellen dat wij onze software ook beschikbaar stellen voor derden. Het is mogelijk om onze online ontwerptool, met daarin uw product, op uw website te plaatsen. Zonder dat u er enig omkijken naar heeft.
Onze online 3D-ontwerptools kunnen elk gewenste 3D-file type generen. Bijvoorbeeld STEP, OBJ en uiteraard ook STL’s en VRML’s voor het 3D-printen. Maar ook 2D-files als DWG, DXF, PDF, AI en Excel. De file ontvangt u vervolgens geautomatiseerd in een Dropbox omgeving of in uw mail. Zo koppelen wij de klant op uw website aan de machines in uw productiehal.
Tijdens de drie dagen op de RapidPro hebben we verschrikkelijk veel mensen gesproken en uiteraard hebben we zelf ook wat rondjes over de beurs gelopen en gesprekken gevoerd met collega-exposanten.
Wat ons opviel is dat een deel van de 3D-printwereld erg gefocust is op wat je allemaal met een 3D-printer kunt. Zo kun je de gaafste vormen maken, die met andere machines niet haalbaar zijn. De vraag is echter of het wel zo interessant is of je er hele coole vormen mee kunt maken. Want wie gaat dat van je kopen? Er wordt veelal nog vanuit de machine gedacht. Zo van: Wat kan ik ermee? Dan ga ik dat maken! Uiteraard biedt de vormvrijheid voor een aantal kunstenaars unieke mogelijkheden, maar dat is een dergelijke kleine doelgroep dat je daar niet nieuwe software of een 3D-printer voor kunt ontwikkelen.
Daarom is het voor veel bedrijven de uitdaging om te bedenken wat de toevoeging is van 3D-printen binnen de organisatie van hun klanten. Dáár zullen de producenten van printers en software op in moeten springen. Er zijn genoeg voordelen van 3D-printen te bedenken. Zo kun je makkelijk prototypes maken, personaliseren, unieke onderdelen voor een machine namaken, is de vormvrijheid zeer groot enzovoorts. Niet ieder bedrijf heeft deze voordelen echter in dezelfde volgorde staan.
Wij zullen de RapidPro de komende jaren blijven bezoeken en zijn erg benieuwd wie het juiste businessmodel in 3D-printen gaat vinden!
Over Moogue
Moogue is een jong en creatief bedrijf dat als doel heeft de consument eenvoudig zijn eigen producten te laten ontwerpen.
Moogue staat voor; keuzevrijheid, authenticiteit, design en gemak.
Alle producten van Moogue zijn uniek en door iedereen eenvoudig online te ontwerpen en bestellen. In onze blogs zullen wij proberen om een inkijk te geven in de zaken waar wij tegen aan lopen binnen.