Ground3d en Fablab Arnhem vinden elkaar bij MoBA13

Kind en ultimaker

Het komende 3D-atelier is een samenwerking met het 3D-printcafe en Fablab Arnhem

FabLab Arnhem is een experimenteerlab waar, met behulp van digitaal aangestuurde machines, (bijna) alles kan worden gemaakt. FabLab Arnhem maakt deel uit van een wereldwijd netwerk van 121 Fablabs. ‘The only limitation is your imagination’ is het motto. Zodra de basisworkshop 3D printen is gevolgd kan tijdens de open inloop uren gewerkt worden aan eigen projecten op een van de machines die vrij gebruikt kunnen worden. Naast het FabLab Arnhem op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is er van 6 juni tot en met 27 juli een dependance in het centrum van Arnhem genaamd het 3D Atelier. In dit 3D Atelier zal in samenwerking met Ground3d een expositie van ruim 100 geprinte voorwerpen te zien zijn. Daarnaast kan iedereen zijn eigen 3D ontwerp maken en printen op één van de 3D printers.

Wapens printen? Nope: 3D-Printers for Peace!

Robohand_3a

In tegenstelling tot het nieuws van afgelopen weken over het 3D-printen van wapens gebeuren er ook veel constructieve dingen rondom 3D-printen. Zo is deze week de 3D Printers for Peace contest van start gegaan.

De wedstrijd welke een initiatief is van Michigan Tech laat zien dat 3D-printen ook ingezet kan worden voor het verbeteren van deze wereld. Door de vraag te stellen wat Moeder Theresa, Martin Luther King, of Ghandi zou maken als ze de beschikking hadden over een 3D printer willen ze mensen anders gaan laten denken over deze technologie.

De eisen van de wedstrijd zijn opzettelijk erg open gelaten zodat er ”out of the box” nagedacht kan worden. Wel zijn er al wat ideeën geopperd.

  • low budget medische instrumenten
  • gereedschappen om mensen uit de armoede te halen
  • designs welke raciale conflicten kan verminderen
  • objecten welke bijdragen aan energie besparing zodat het gebruik van olie verminderd wordt
  • middelen om oorlogsconflicten te verminderen

De wedstrijd loopt tot 1 september en de objecten dienen op en open-source 3D-printer geprint te kunnen worden. De winnaar ontvangt een professionele 3D-printer. We zijn benieuwd, hoe denk jij dat de 3D-printer kan bijdragen aan een betere wereld?

 

 

 

 

3D Atelier tijdens de Mode Biënnale Arnhem 2013

Het 3D Atelier

Met trots maken we bekend, dat Ground3d in samenwerking met het 3Dprintcafé, FabLab Arnhem en Arnhem Mode Initiatief het 3D Atelier organiseert dat gedurende de M°BA 13 zal neerstrijken in het centrum van Arnhem.

In het 3D Atelier kan iedereen zelf 3D printen en het beste op gebied van 3D geprinte fashion & design items ontdekken! Het 3D Atelier zal feestelijk geopend worden door burgemeester van Arnhem Pauline Krikke op 6 juni om 16:00. Daarna spreekt onder andere Prof. Dr. Willem Vermeend (oud-secretaris van Financiën en oud-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) over het belang van 3D printen voor Nederland.

Te zien en te doen in het 3D Atelier
In het 3D Atelier maakt FabLab Arnhem het mogelijk om je eigen 3D ontwerp te maken en meteen uit te printen op een van de Ultimaker 3D printers. Het FabLab is een wereldwijd concept waar met behulp van digitaal aangestuurde machines (bijna) alles kan worden gemaakt.

Tevens verzorgt Ground3d een expositie met indrukwekkende 3D geprinte mode items zoals schoenen, sieraden en ‘s werelds eerste 3D geprinte bikini. In deze expositie blijft het niet bij kijken, ook kun je bij de materialentafels letterlijk in aanraking komen met materialen waarmee ook jouw ontwerpen vandaag de dag gemaakt kunnen worden bij 3D print service Shapeways. Het 3D Atelier showt ruim 100 geprinte voorwerpen uit een grote diversiteit aan materialen waaronder bijvoorbeeld metaal.

Een van de exposanten is het Amerikaanse ontwerpersduo Continuum Fashion die bekend staat om hun pionierende wijze van het gebruik van digitale middelen in modeontwerp. Zij maakten onder andere de “strvct” schoenen, waarvan de digitale ontwerpen tastbaar zijn gemaakt door middel van het 3D printen van nylon. Met de “N12″, ‘s werelds eerste 3D geprinte bikini, bewezen zij de mode label te zijn die ”fashion design for the digital age” maakt.
Hou de website in de gaten om te ontdekken van welke andere designers de mooiste 3D geprinte creaties te zien zijn in het 3D Atelier en wanneer er inspirerende lezingen zijn van deelnemende ontwerpers.

Adres
Musis Kwartier
Walstraat 3-5
6811 BC Arnhem

Data en openingstijden
8 juni tot t/m 27 juli
dinsdag t/m zondag 12:00-18:00, op donderdag open tot 21:00
op maandag gesloten

Toegang is gratis.

 

Het 3D Atelier wordt georganiseerd door 3Dprintcafé, FabLab Arnhem, Ground3d en Arnhem Mode Initiatief en wordt mede mogelijk gemaakt door Ondernemersfonds Arnhem.

Foto’s:
strvct shoe door Continuum Fashion
N12 bikini door Continuum Fashion
photography: Ariel Efron
model: Bojana Draskovic

 

 

Vanaf 28/05/2013 een nieuwe 3D Hubs stad: Antwerpen

Unlocked

Antwerpen, vanaf morgen de tweede stad in de wereld waar 3D Hubs gelanceerd wordt. Het grootste 3D netwerk in België. Belgen kunnen dan kennis maken met 3D printen zoals het hier in Amsterdam al enige tijd bezig is. Met vijftien geregistreerde 3D printers kan men voortaan zijn STL-bestand uploaden en laten uitprinten door de dichtstbijzijnde bezitters van deze printers.

De meeste geregistreerde 3D-printers zijn te vinden in Antwerpen zelf maar ook inwoners van Westerlo, Tremelo en Geel kunnen straks op fietsafstand iets laten printen. De kosten voor een 3D-print wordt door elke “hub” zelf bepaald. Ligt er natuurlijk ook aan wat de formaat van je print is. Standaard opstartkosten bedragen gemiddeld €7,50 en vervolgens betaal je 0,40/cm3. Van dat totaalbedrag gaat dan vijftien procent commissie naar 3D Hubs. Zo heb je het voorwerp binnen 1 a 2 dagen in huis (misschien nog wel eerder als jou buurman/ buurvrouw om de hoek zich heeft aangemeld) .

3D Hubs opent met Antwerpen zijn tweede grote stad maar er staan inmiddels nog vele Europese steden te wachten om van start te gaan. Zodra er genoeg aanmeldingen zijn van 3D-printerbezitters zal er in de desbetreffende stad een Hub geopend worden. “Ons ultieme doel is om productie weer naar Europa te halen” zegt co-founder Bram de Zwart van 3D Hubs. “We willen zo een einde maken aan de verspilling die massaproductie met zich meebrengt, zoals schepen die de halve wereld over varen en loodsen vol met onverkochte goederen. 3D-printers gaan dit volgens ons mogelijk maken”. Local & Social 3D-printing noemen ze het bij 3D Hubs. Een manier om op een lokale niveau elkaar te helpen en sociaal met elkaar om te gaan. Een idee waar wij als mens meer aandacht aan moeten besteden.

Heb je een 3D-printer en staat deze meestal niets te doen? Meld je dan aan. Je hoeft geen professional te zijn om een 3D printer aan te schaffen en ermee aan de slag te kunnen. Een goede dosis enthousiasme in deze 3D revolutie is genoeg. Geen printer ? Vele steden zullen gaan volgen dus hou het in de gaten voor jou stad. Zo print jij straks jou 3D-ontwerpen bij jou ” buren”.

Nog steeds niet enthousiast genoeg ?

Je kunt het morgen ook gewoon meemaken in Antwerpen. Morgenmiddag vanaf vijf uur gaat het van start en het duurt tot half 8. Er zullen 3D-printers, een 3D scanner van 4D-dynamics om een digitaal model van jou hoofd te maken en een 3D-cake aanwezig zijn. Jammieee….

Meld je aan !

Bron: De Tijd

Photo: 3D Hubs Facebook

Protospace verbreekt wereldrecord 3D-printen

DSC_0147

Afgelopen zaterdag was het zover, Protospace in Utrecht had maar liefst 61 3D-printen in een oude botswagentent verzameld om samen het wereldrecord 3D-printen te verbreken.

Protospace biedt ruimte aan vernieuwende projecten, waarbij samenwerking tussen de projecten centraal staat. Ze bieden de ruimte, kennis en technologieën aan onder de voorwaarde dat iedereen dit deelt met elkaar. Dit zorgt ervoor dat er vele wetenschappelijke en kunstzinnige projecten bij Protospace hun materiaal komen printen.

Enkele weken werden we bij Ground3d benaderd door Protospace of dat we wellicht wilde meedenken over wát er dan geprint zou worden. Het leek ons wel gaaf om het Inmoov project waar we mee bezig zijn eens te proberen. Samen met startup Wevolver, het platform voor open-hardware hebben we het project voorbereid en hebben we zaterdag met uiteindelijk 55 3D-printers record verbroken.

Extra leuk was het dat we contact hebben gezocht met degene die het hele robot project thuis is begonnen, namelijk techneut Gaël Langevin uit Parijs. Hij is speciaal voor deze bijzondere dag naar Nederland gekomen en heeft ons geholpen met het in elkaar zetten van de robot.

Samen met alle 3D-print fanaten hebben we een fantastische dag gehad, iedereen heel erg bedankt, en Protospace nogmaals gefeliciteerd!

 

3D geprinte spalk houdt baby in leven

3D geprinte spalk

Een 3D-geprinte spalk heeft het leven gered van een pasgeboren baby. Doktoren van de University of Michigan wisten met behulp van een CT-scan en een 3D printer de baby Kaiba Gionfroddo te redden van zijn zeldzame aandoening: Tracheomalacie. Dit verslapt de luchtwegen waardoor de luchtpijp bij uitademen dichtklapt en de ademhaling van de baby stil valt. De 3D-geprinte spalk is gemaakt van biologisch afbreekbaar polyester die in een aantal jaren volledig afgebroken zal zijn.

De wanhoop was nabij voor de ouders van het kleine jongentje toen de doktoren in het ziekenhuis zeiden dat hun pasgeboren baby het ziekenhuis niet levend zou verlaten. De pasgeboren jongen begon na 6 weken in een restaurant te stoppen met ademen en werd blauw. De ouders zijn meteen naar het ziekenhuis gegaan. Na terugkomst stopte de baby twee dagen later weer met ademen. “ Vele doktoren zeiden dat hij een goede kans had om het ziekenhuis niet levend te verlaten” zegt April Gionfriddo, de moeder van de baby Kaiba.” Op dat punt waren we wanhopig en wilden we alles aanpakken wat enigszins zou werken”.

Tot Dr. Green en zijn partner professor Scott Hollister van de University of Michigan in beeld kwamen. Zij kwamen meteen in actie en bedachten doormiddel van het bestuderen van de CT-scan een spalk. Deze zou geïmplementeerd moeten worden om normale ontwikkeling van de luchtwegen te bevorderen. 3D printen paste hierin perfect om een op maat gemaakte spalk van biologisch afbreekbaar polyester te printen die in ongeveer drie jaar tijd volledig afgebroken zal zijn. “ Het was geweldig. Zodra de spalk geïmplementeerd was, begonnen de longen op en neer te gaan voor de eerste keer en wisten we dat het allemaal goed zou komen” zegt Dr. Green. Na drie weken kon de baby Kaiba van de beademing af en zelfstandig ademen.

Na eerder al een 3D geprinte schedel voor een slachtoffer van kanker en een 3D geprinte oor te hebben ontwikkeld zijn de wonderen van 3D printen de medische wereld nog niet uit. To be continued….

Bron: University of Michigan Health

Featured Photo: University of Michigan Health

Video: Baby’s leven gered door 3D printen

Ground3d

Damrak 37
1012 LK Amsterdam
Nederland

T: +31 (0) 20 808 0416
info [at] Ground3d.nl

Contact

Ground3d B.V.
KvK: 57402566
IBAN: NL57 INGB 0007 9898 54
BTW: NL852564818B01