Cyborg vleermuizen?
Het blijft verrassend om te zien waar 3D printers zoal ingezet worden. Onderzoekers aan de Amerikaanse Brown Univeristy hebben met een 3D printer een robot vleermuizenvleugel gemaakt om inzicht te krijgen in hoe vleermuizen vliegen.
Vleermuizen zijn bijzonder wezens, ze kunnen vliegen op manieren waar andere vliegende wezens wel eens jaloers op mogen zijn. Het uitpluizen van hun vliegkwaliteiten biedt grote kansen voor het ontwerpen van bijvoorbeeld kleine vliegtuigen. Door het bouwen van een robot vleermuisvleugel, hebben Brown onderzoekers geheimen van echte vleermuizen ontdekt: de functie van gewrichtsbanden, de elasticiteit van de huid, de structurele ondersteuning van het spierstelsel, de skelet flexibiliteit, opgaande en neerwaartse slag.
De vleugel flappert in een windtunnel waar hij is aangesloten op een krachtmeter. Deze meet dan de aerodynamische kracht die door de vleugel wordt gegenereerd. Ook wordt opgenomen hoeveel kracht de drie servomotoren van de mechanische vleugel produceren tijdens het bewegen van de zeven gewrichten van de vleugel. Al deze informatie moet in kaart brengen hoeveel energie er nodig is om de vleugel van een vleermuis te laten flapperen.
Een 3D printer kwam in dit geval goed van pas. Deze werd gebruikt om de plastic “botten” te maken. De “huid” is gemaakt van siliconen elastomeer. Het onderzoeken met een mechanische vleugel in plaats van met echte vleermuizen, was onvermijdelijk, omdat vleermuizen zich nou eenmaal niet laten dwingen om op commando met een bepaalde snelheid of kracht te flapperen. Met de namaakvleugel kan ieder aspect apart onderzocht worden. Bekijk ook deze prachtige video.
Via: Tested.com