Gratis 3D-printbestanden die echt werken

Digitaal maken?
‘Digitaal produceren’, wat houdt dat eigenlijk in? Hoe kan een tastbaar object via het internet gedeeld worden?

3D-printen is één van de digitale productietechnieken. Naast 3D-printen is er bijvoorbeeld ook CNC-frezen of lasersnijden. Dat zijn in, tegenstelling tot 3D-printen, productietechnieken waarbij materiaal uit een blok of een plaat wordt weggehaald. Met 3D-printen bouw je een object juist laagje voor laagje op.

De overeenkomst tussen alle digitale productietechnieken is, dat de bron altijd een digitaal bestand is. In het geval van 3D-printen gaat het om driedimensionale bestanden. Zulke bestanden worden gemaakt in 3D-tekenprogramma’s, zoals Solidworks of Rhinoceros. 123D Design is een gratis variant die relatief ook gemakkelijk te leren is.

Communities
Als de bron digitaal is, betekent dat dus ook dat dat online gedeeld kan worden, net zoals muziek- en filmbestanden. Het verschil is natuurlijk, dat een muziek- of filmbestand ook digitaal meteen te gebruiken is. Met een 3D-bestand van een object, heb je nog geen ‘echt’ object. Je zult het 3D-bestand dus nog moeten materialiseren met een 3D-printer. Je kunt experimenteren met verschillende formaten en materialen, dat maakt het ook leuk.

Met een groeiende 3D-print community is het logisch dat er online databases ontstaan waarop 3D-bestanden worden gedeeld. Zo is er Thingiverse.com en Youmagine.com. Super handig als je op zoek bent naar leuke objecten om te downloaden om dan zelf te printen. Iedereen kan op deze websites 3D-bestanden uploaden en gratis delen. Toch krijgen we regelmatig te horen dat er veel ‘vervuiling’ is en dat niet alle bestanden het doen. Daarnaast zijn er platforms als Shapeways die een soort marktplaats voor 3D-prints zijn. Als ‘maker’ zet je een bestand online die mensen kunnen laten printen door de fabriek van Shapeways. Jij kiest zelf hoeveel je verdient als je een object verkoopt. Ook op Shapeways kan iedereen bestanden uploaden en aanbieden. Je kunt natuurlijk niet zomaar een Disney figuurtje namaken in een 3D-programma en dit uploaden, of iets minder onschuldig, een wapen aanbieden. Maar Shapeways test niet hoe ‘3D-printbaar’ de geüploade bestanden daadwerkelijk zijn.

Gecureerde, gratis 3D-bestanden op MyMiniFactory
MyMiniFactory werkt anders. Op dit platform worden alleen de 3D-bestanden getoond die daadwerkelijk getest zijn door MyMiniFactory, dus alles wat op het platform getoond wordt is ‘guaranteed 3D printable’. Wat is er zoal te downloaden? Natuurlijk zijn er veel telefoonhoesjes, armbanden en vaasjes te vinden. Maar ook handige gadgets in de categorie Spare Parts & Tools, zoals allerlei mounts voor je fiets.

 

Je kunt zelfs schoenen downloaden en zelf printen. Je moet wel een beetje een ‘maker’ zijn om deze schoenen te printen, maar hoe cool is het, dat je op deze manier kunt voortborduren op de creatie van iemand anders die misschien wel aan de andere kant van de wereld woont? Overigens kun je deze schoenen ook via MyMiniFactory laten printen voor 199 dollar, als je zelf geen zin hebt om er tijd en moeite in te steken.

Aphrodite Shoes door Michele Badia

Sinds kort is er ook MyMiniFactory TV, waarop je streams van community leden kunt bekijken.