3d-scanner

Grounded or not: 3D-scannen met je smartphone

Op het internet kwamen wij weer een nieuwe gadget tegen: de Eora 3D. Dit is een 3D-scanner die samenwerkt met je smartphone je kunt hem er gewoon aan vast maken en met behulp van een app kun je objecten scannen die als 3D-bestand op je telefoon worden opgeslagen. Vervolgens kun je dit bestand dan ook 3D-printen. Wij spraken met Tom Mersie van Trideus, een bedrijf dat 3D-printers, 3D-printmateriaal en ook 3D-scanners aanbiedt. Wij vroegen voor welke doeleinden 3D-scannen wordt gebruikt. “Een 3D-scanner maakt een volledige en foutloze opname van een object. Het is heel ingewikkeld om dit in een softwareprogramma te tekenen,” aldus Tom. Duidelijk, maar voor wat voor soort objecten wordt een 3D-scanner dan precies gebruikt? Tom geeft aan dat het om ‘complexe organische vormen’ gaat, omdat deze moeilijk te tekenen zijn. Ook kan tekenen ontzettend lang duren, terwijl scannen zo gebeurd is. We vroegen Tom om zijn mening over de Eora 3D. “Het is een goed en goedkoop apparaat, deze maakt gebruik van een groene laser.” Een wat? “Een groene laser, deze scant 2x zoveel informatie als een rode laser.” Aha, een goed apparaatje dus. Je krijgt een hele gedetailleerde afbeelding van je object. Wel een beetje verdacht dat hij zo goedkoop is… Waar ligt dat dan aan? Tom legt uit: “De Eora 3D is goedkoop omdat hij, in tegenstelling tot duurdere scanners, de rekenkracht en optix van je smartphone gebruikt.” Vandaar, je zou er dus eigenlijk een smartphone bij moeten kopen, maar aangezien bijna iedereen deze tegenwoordig wel in bezit heeft, is het zo goedkoop. Bij de duurdere scanners betaal je dus ook voor de rekenkracht en optix. Wat een eye-opener!

eora 3d

Voor het echte professionele werk zijn er andere soorten 3D-scanners op de markt. Vorige week op het RapidPro event spraken wij Edwin en Els Rappard van 4C (Creative, Cad, Cam, Consultants), een bedrijf dat is gespecialiseerd in professionele 3D-scanners. Wij hebben daar een scan van onze hoofden en schouders laten maken, een hele ervaring! Deze kun je dan vervolgens ook uitprinten. Wat we ook even wilden uitproberen, was de nieuwste scanner van 4C: de Fit3D. Deze scanner maakt een volledige body scan en geeft hierna al je maten aan. Erg handig voor iedereen die de goede voornemens een beetje heeft uitgesteld en nu pas begint met sporten en gezond eten. Je kunt er bijvoorbeeld na een maand weer op gaan staan en zo kun je precies je vooruitgang zien. De Fit3D meet niet alleen je maten, maar bijvoorbeeld ook je bloeddruk en nog veel meer. Je hoeft alleen maar op een rond platform te gaan staan, deze draait een rondje en binnen 40 seconden ben je gescand. Ook deze hebben we natuurlijk even zelf uitgeprobeerd. Wij vinden deze scanner zeker Grounded en denken dat deze scanner heel nuttig kan zijn, bijvoorbeeld voor sportscholen of diëtisten.

3dfit

Voordat we begonnen aan deze blogpost, konden we ons niet goed voorstellen waarom we zelf zouden 3D-scannen. Nu we op onderzoek uit zijn gegaan, is onze mening daarover zeker bijgedraaid. Wij vinden 3D-scannen absoluut Grounded en snappen nu ook waar het voor kan dienen. Het wordt ook in veel sectoren gebruikt, bijvoorbeeld in de medische sector. Wanneer er een prothese moet worden gemaakt, kan er een scan gemaakt worden van het lichaamsdeel van de patiënt waar de prothese geplaatst gaat worden. Zo kunnen de precieze afmetingen worden bepaald, op een snelle en effectieve manier. Weer wat geleerd!