Medisch 3D-printen bij Oceanz
Medisch 3D-printen komt steeds vaker en op meer verschillende terreinen voor. In deze blogpost geven we een aantal voorbeelden van medisch 3D-printen die geprint zijn bij Oceanz, op het gebied van orthomanuele geneeskunde, orthopedie en kaakchirurgie.
Orthomanuele geneeskunde
Oceanz kwam onlangs in contact met een orthomanueel arts en een modelbouwer die samen een interessant 3D-geprint product op de markt hebben gebracht; vorkdrevels voor behandelingen binnen de orthomanuele geneeskunde. De orthomanuele geneeskunde is een methode om afwijkingen in de stand van wervels en bekken ten opzichte van de natuurlijke lichaamsstand te corrigeren en om zo de oorspronkelijke functie van de wervelkolom en het zenuwstelsel te herstellen.
Een orthomanueel arts draait of kraakt het lichaam niet, maar corrigeert door met de handen druk uit te oefenen op de wervels en botten, waarbij tegelijkertijd een trilling wordt gebruikt. Orthomanueel arts Theo Genee maakt gebruik van zijn handen met daarnaast vorkdrevels, die door Oceanz 3D-geprint zijn. Er zitten een aantal voordelen aan het printen van deze vorkdrevels. De productietijd is korter, het is makkelijker dan gieten en er zitten minder kosten aan vast. Lees hier het volledige bericht.
Orthopedie
Orthopedische instrumentmakerij Orthin, onderdeel van AchilleonZorg, heeft vorige maand in samenwerking met Oceanz de eerste 3D-geprinte beenprothese op de markt gebracht. Dankzij digitaal modelleren is het mogelijk geworden om een 3D-geprint orthopedisch hulpmiddel te maken. “Een stap met toekomstperspectief”, aldus Helma Bakker van AchilleonZorg. “In de toekomst zal digitaal modelleren en een 3D-geprint hulpmiddel steeds vaker gaan voorkomen.”
Ook in dit geval brengt het 3D-printen veel voordelen met zich mee, vooral voor de patiënt. Het materiaal van de geprinte prothese is een stuk lichter en kan gepersonaliseerd worden met tekst en kleur. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van scannen in plaats van gipsen, wordt er gescand op locatie en zijn de digitaal verkregen gegevens reproduceerbaar. Ook het milieu heeft profijt van 3D-geprinte protheses: het veroorzaakt minder (gips)afval. Lees hier het volledige bericht.
Kaakchirurgie
Ook in de kaakchirurgie wordt gips vervangen door 3D-print materiaal. Er worden wafers van gemaakt, dit zijn mallen die tijdens kaakoperaties als hulpstuk worden gebruikt bij verplaatsingen van de boven- of onderkaak. Het voordeel in dit geval ligt vooral bij het beter kunnen voorspellen van de resultaten doordat de nauwkeurigheid van de verplaatsingen wordt vergroot door het digitale plannen en 3D-printen. Ook in de kaakchirurgie zullen de kosten worden verlaagd en zal de levertijd worden verkort. Lees hier het volledige bericht.
3D-printen lijkt zijn plekje te kunnen vinden in de medische wereld. Daarnaast brengt het een hoop voordelen met zich mee. Erg veelbelovend voor de toekomst!