
Een nieuwe wereld
De meeste spullen waar we in ons dagelijks leven gebruik van maken, zijn ergens anders op de wereld in fabrieken geproduceerd. De industriële revolutie van twee eeuwen geleden heeft het mogelijk gemaakt om goederen in massa’s te produceren, doordat er een omschakeling plaatsvond van handmatig naar machinaal vervaardigde goederen. Enorme fabrieken werden gebouwd en producten konden sindsdien in massa’s worden vervaardigd. Waarschijnlijk heb jij meerdere dingen in je huis staan waarvan minstens honderdduizenden kopieën van bestaan. Ontwikkelingen in de laatste decennia leiden tot een nieuwe wereld waarin producten op maat en lokaal worden geproduceerd. We zien een nieuwe wereld, waarin je je producten zelf ontwerpt of download van het internet en lokaal laat uitprinten of het zelf thuis doet. Lees hier verder over interessante toekomstvisies waarin 3D-printen een grote rol speelt.
Nueveojos, een Spaanse audiovisuele studio, heeft een prachtige animatie gemaakt genaamd Full Printed. Het schetst een mooi beeld van het verleden, heden en de toekomst van de maakindustrie en de rol van 3D-printen hierin. Enjoy!
Full Printed door nueveojos op Vimeo.
De komst van het Internet
Sinds de uitvinding van het internet in de 20e eeuw wordt er ongelooflijk veel informatie digitaal gedeeld. Nu haast iedereen een smartphone of tablet bij de hand heeft, is er helemaal geen stoppen meer aan kennisdeling. Het internet heeft een revolutie veroorzaakt in het delen van kennis, foto’s, muziek en films. Nu zal dat ook gebeuren met het maken en delen van downloadbare producten. Op Thingiverse.com kun je al veel gratis bestanden vinden om te downloaden.
Mass customization
In de laatste decennia is er steeds meer vraag ontstaan naar maatwerk. Mensen nemen steeds minder genoegen met massaal geproduceerde goederen en willen invloed kunnen uitoefenen op het ontwerp. Bedrijven als Nike, Smart en Prada bieden klanten de mogelijkheid om dit te doen. Het internet in combinatie met digitale productietechnieken als 3D-printe, is het ultieme recept voor een wereld waarin mensen steeds meer invloed hebben op hun eigen omgeving. Kijk hier voor een overzicht van customizable producten die door middel van 3D-printen worden vervaardigd.
Het effect van 3D printen…
…op design en innovatie
Het proces van 3D-printen betekent een enorme vrijheid voor ontwerpers. Bijna iedere denkbare vorm kan geproduceerd worden met deze digitale productietechniek. Een object met meerdere beweegbare en complexe onderdelen kan in 1 enkele print uit de 3D-printer komen. Doordat 3D-printen steeds gemakkelijker te bereiken wordt voor de massa, worden drempels verlaagd om zelf aan de slag te gaan en te experimenteren. Digitaal delen en samenwerken opent deuren tot innovatie. Miljoenen mensen gebruiken sites als www.instructables.com, waar je allerlei handleidingen kunt vinden om zelf dingen te maken. Een generatie van DIY-ers en MIYers is geboren. 3D-printen is een nieuwe dimensie voor deze “makers”.
….op milieu
Dat fysieke objecten op grote schaal in digitale vorm getransporteerd kunnen worden en dan on-demand geprint kunnen worden, betekent een revolutie voor de maak-industrie. Fysieke transportatie kan immens beperkt worden als producten lokaal worden geprint in plaats van verscheept worden uit verre productielanden. Opslag kan worden geminimalizeerd, omdat alles on-demand gemaakt kan worden, dus alleen als er vraag naar is. Opslag, overschot en verspilling worden zo beperkt. Wat gebeurt er als mensen massaal gaan printen? Knappe koppen zijn aan het uitvinden hoe je materiaal kunt recyclen en weer kunt herbruiken in de printer. Als een onderdeel van een product kapot is, kun je deze 3D-printen en vervangen in plaats van een heel nieuw product aan te schaffen.
… op auteursrechten
Dat bestanden gedownload en gedeeld kunnen worden, heeft invloed op onze kijk op auteursrechten. Wat betekent dit voor ontwerpers? Kijk maar wat er gebeurd is in de muziek- en filmindustrie. In plaats van krampachtig te proberen om alles te controleren, zullen we nieuwe manieren moeten bedenken om om te gaan met het delen van kennis en auteursrechten. Het open-design idee is uit deze gedachte ontstaan. Nu al wordt veel digitale content gedeeld onder creative commens voorwaarden. ‘What’s the Deal with Copyright and 3D Printing?’ is een erg interessant paper over intellectueel eigendom en 3D-printen, geschreven door Michael Weinberg, Hij beschrijft hierin het verschil tussen nuttige en nutteloze creatieve objecten, designs die wel en niet een licentie kunnen krijgen en hoe de wetgeving hieromtrent geregeld is.