
Een nieuwe manier van maken
3D-printen, ook wel Additive Manufacturing, Rapid Prototyping of Rapid Manufacturing genoemd, is een productietechniek waarbij een digitaal bestand omgezet wordt naar een tastbaar object. Het object wordt laagje voor laagje opgebouwd door de 3D-printer.
Van een plastic bekertje tot gouden sieraden, tegenwoordig kun je veel verschillende materialen gebruiken om te 3D-printen. Ook hele complexe vormen kunnen geprint worden met een 3D-printer, de mogelijkheden zijn eindeloos. Klinkt het te mooi om waar te zijn? Toch bestaat 3D-printen al meer dan 25 jaar en wordt het op vele gebieden toegepast. Steeds meer kunstenaars en ontwerpers gebruiken 3D-printen om bijzondere objecten mee te maken. Maar ook in de medische sector en op wetenschappelijk gebied is 3D-printen booming. Kijk hier voor inspirerende voorbeelden.
Waarom nu?
3D-printen bestaat al meer dan 30 jaar, maar is tegenwoordig meer populariteit aan het winnen doordat het steeds toegankelijker wordt voor meer mensen. De techniek is voordeliger geworden en daarnaast is de kwaliteit van de machines verder ontwikkeld en verbeterd. Ook zijn er ondertussen tal van software en diensten ontwikkeld die 3D-printen binnen het bereik van “de gewone consument” hebben gebracht. Je hoeft niet meer te kunnen 3D-tekenen om digitale bestanden te kunnen maken. Door de komst van de “thuis-printer” is 3D-printen niet langer alleen maar in handen van professionele ontwerpers en fabrikanten, maar staat het een stap dichterbij de consument.
Van digitaal naar tastbaar
Het uitgangspunt voor een 3D-geprint object is een digitaal ontwerp. Professionele ontwerpers en architecten gebruiken hiervoor design software als Rhinoceros, AutoCAD of SolidWorks.
Het digitale bestand wordt omgezet in een formaat die geschikt is om te printen, een zogenaamd .STL bestand. Het ontwerp wordt vervolgens op de computer opgedeeld in dunne plakjes.
Met deze informatie bouwt een 3D-printer het complete object laagje voor laagje op. Er bestaan 3D-printers in verschillende vormen en maten, kijk hier voor meer uitleg en video’s over de verschillende (industriële) 3D print-technieken.
Zelf aan de slag
Tegenwoordig bestaan er steeds meer gratis en gebruiksvriendelijke programma’s waarmee je op eenvoudige wijze ontwerpen kunt maken, aanpassen of zelfs bestaande voorwerpen in 3D kunt inscannen. Ontdek allerlei manieren om direct aan de slag te gaan met je eigen ideeën. Meer weten over desktop 3D-printers en professionele modellen? Kijk hier!
Voor uitgebreidere uitleg en meer video’s van de verschillende 3D-print technieken, kijk hier.