3D-geprinte viool voor het eerst live getest in Nederland

Amsterdam, 15 februari 2016 – De open source “Hovalin”-viool is door Ground3d, het Nederlandse platform voor 3D-printen, 3D-geprint. De viool is live getest tijdens de uitzending van het programma Podium Witteman op zondag 14 februari 2016.

De op het beroemde Stradivarius-model geïnspireerde Hovalin is door het Amerikaanse echtpaar Hova ontwikkeld. De 3D-bestanden en instructies zijn gratis beschikbaar gesteld, zodat iedereen die toegang heeft tot een 3D-printer de viool zelf kan produceren.
“Toen ons gevraagd werd om de Hovalin binnen een korte tijd te produceren om te testen, wilden we deze uitdaging graag aangaan. Omdat het ontwerp erg goed is uitgedacht, is het gelukt om zelfs twee exemplaren te maken”, aldus Anush Martirossian, medeoprichtster van het Nederlandse platform Ground3d. “We willen hiermee laten zien dat het zelf maken van waardevolle producten echt geen toekomstmuziek meer is.”

20 euro aan printkosten
Om de viool te 3D-printen heeft Ground3d gebruik gemaakt van een zogenaamde desktop-variant 3D-printer en het materiaal PLA, een biologisch afbreekbare kunststof, gemaakt van plantaardige grondstoffen. Het printen duurde circa 30 uur in totaal, waarbij 650 gram materiaal is gebruikt. Naast de vier 3D-geprinte delen, bevat de viool enkele standaard onderdelen, zoals de snaren.

Live getest door Adriaan Breunis
De 3D-geprinte viool werd op 14 februari tijdens de uitzending van het programma Podium Witteman live getest door violist Adriaan Breunis. “Spectaculair”, aldus Paul Witteman. Volgens traditie doopte Floris Kortie de viool tot “Adrianus”, naar de eerste persoon die het instrument heeft bespeeld.

Over Ground3d
Ground3d heeft als doel om 3D-printen toegankelijk te maken voor een breed publiek. Sinds 2012 draagt het platform bij aan kennisoverdracht over 3D-technologie door middel van een website met laagdrempelige informatie, evenementen en exposities. Ground3d is opgericht door de vier Amsterdamse ondernemers Jannes Hak, Richard Hulskes, Marie-Claire van Hessen en Anush Martirossian.

Ground3d

Brouwersgracht 3
1015 GA Amsterdam

Voor meer informatie
neem contact op met
Anush Martirossian
E: anush@ground3d.nl
T: +31 6 – 17 16 54 19

Download beeldmateriaal

Lees meer op ons blog