3D-printen in hout 2.0

Vier jaar geleden zorgde Freedom of Creation voor heel wat commotie door aan te kondigen dat ze voortaan kunnen 3D-printen met poeder van hout. Het bedrijf bracht foto’s uit waarop te zien was dat houten fruitschalen zo uit de 3D-printer komen rollen. Achteraf bleek het om een 1-april-grap te gaan. Briljant uitgevoerd, dat wel, maar toch ook wel enigszins teleurstellend. Zie je wel, 3D-printen met hout is te mooi om waar te zijn.

Ongeveer een jaar later bewijst LAYWOO-3D het tegendeel door filament uit te brengen dat een mix is van hout en kunststof. Eind 2012 komt de Nederlandse ColorFabb met een eigen en verbeterde variant, WoodFill. We zien in rap tempo verschillende materialen voor desktop 3D-printers op de markt verschijnen. Niet alleen filaments gebaseerd op hout, maar ook metallic varianten en steeds meer gerecyclede kunststoffen. Een mooie ontwikkeling voor FDM/FFF 3D-printers.

Toch zou het mooi zijn als de actie van FOC niet bij een grap zou blijven. Het printen met houtpoeder in plaats van filament biedt namelijk wel voordelen als het gaat om ontwerpvrijheid. Aangezien tijdens het printproces het model wordt ondersteund door het losse poeder (zie principe Zcorp) kun je meer vormen maken dan met machines die werken met de FDM/FFF-techniek.

Kabuku Inc, het Japanse bedrijf achter de 3D-print service Rinkak, maakt het waar. Vanaf nu is het mogelijk om modellen in hout (“Wood like”) te bestellen. Volgens het bedrijf maken ze gebruik van de SLS-techniek, waarbij de lagen met laserstralen worden verhard. Ik zou er niet van uit gaan, dat de geprinte objecten net zo sterk zijn als bijvoorbeeld nylon, Rinkak geeft aan dat modellen zullen breken als je ze laat vallen. Maar de look & feel van dit materiaal is absoluut veelbelovend. Ze bieden momenteel een korting van 20% op Wood like modellen, dus ben je benieuwd wat je met dit materiaal kan, probeer het dan nu!

wood 3D printing